Pages

Sep 16, 2010

Falticeniul meu

www.falticeni.ro
Foto: Cristi Timofte

Vreau sa clarific o mica neintelegere ! Majoritatea persoanelor au o parere mai aparte despre acest oras, si nu in sensul bun.
Este orasul in care am crescut, este adevarat e un oras micut, in care iti gasesti foarte greu un job normal [si asta pentru ca, din pacate e un oras mort din punct de vedere industrial], e un oras in care generatia mea nu vrea sa se intoarca [din acelasi motiv mentionat anterior].

Dar (!) este un oras frumos, un oras cu istoric, un oras curat [se poate si mai rau, nu ma condamnati], un oras cu oameni deosebiti, calzi, unde mereu vei fi primit cu bratele deschise.

Voi incepe prin a mentiona ca Falticeni este situat la 24 km de orasul Suceava [resedinta de judet] si 80 km de orasul Roman. Orasul a luat fiinta in anul 1780, desi este posibil ca orasul sa fi existat inainte de data atestarii sale documentare, fiind pomenit in 1490 si 1550, cand voievodul Alexandru Lapusneanu scrie ca satul si terenul aferent apartin manastirii Moldovita. In perioada interbelica a fost resedinta judetului Baia.

In continuare voi puncta anumite obiective turistice ale orasului:


*Muzeul de arta "Ion Irimescu". Ion Nicu Irimescu (n. 27 februarie 1903, sat Arghira, comuna Preotesti - d. 28 octombrie 2005, Falticeni) a fost un sculptor roman, profesor si membru al Academiei Romane.

*Muzeul Apelor "Mihai Bacescu", aici gasiti un exponat unic: globul terestru executat la scara, ce reprezinta atat relieful uscatului, cat si configuratia reliefului subacvatic.

*Galeria Omenilor de Seama, casa donata de catre Horia si Vasile Lovinescu, unde sunt adunate biografii ale unor oameni de seama care si-au inchinat viata propasirii spirituale a neamului lor: scriitorii Nicolae Gane, Nicolae Beldiceanu, Ion Dragoslav, Vasile Savel, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Aurel George Stino, Nicolae Labis, Nicolae Jianu, Mihail Serban, folcloristii Artur Gorovei, Mihai Lupescu, Alexandru Vasiliu Tatarusi, actorii Matei Millo, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, pictorii Aurel Baesu, Stefan Soldanescu, Dimitrie Harlescu, savantii Dimitrie Leonida si Nicolae Grigoras.

*Casa memoriala "Mihail Sadoveanu". Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani - d. 19 octombrie 1961, București) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician si om politic roman. In anul 1926 scrie "Dumbrava minunata".

*Nenumarate monumente: Statuia Granicerului, Bustul Maiorului Ion Nicolae, Monumentul eroilor, Bustul domnitorului Al. I. Cuza, Monumentul eroilor din Soldanesti.

*Ceasul atomic din centru: locul de intalnire a multora.

*Terasa W[iky]: poate fi vizitata cu incredere in fiecare joi la seara folk.

*Vento's Lounge Bar: coffee & gossip.

*Faleza: aleea pietonala unde te poti intalni cu tot orasul intr-o singura seara.

Voi incheia prin a aminti unele persoane ce sunt din acest oras si trebuie sa ne mandrim cu ele : Vasile Maftei (jucator de fotbal), Violeta Beclea-Szekely (atleta, laureata cu argint la Sidney 2000), Maria Olaru (gimnasta medaliata cu aur pe echipe si argint la individual compus la jocurile olimpice de vara 2000, Sydney.)

Asadar oameni buni de ce trebuie sa ne fie rusine ca am crescut in acest oras? Din pacate nu este promovat cum trebuie, din pacate este plin de persoane mai putin educate si datorita carora orasul nu este la fel de frumos cum era odata si gunoiul intrece numarul lalelelor primavara.
Din pacate noi suntem cei care ar trebui sa duca mai departe traditiile, din pacate noi nu ne mai intoarcem, plecam la "scoli" si uitam de unde am plecat. . .

14 comments:

  1. actorul Grigorie Birlic, Eugen Lovinescu! i-ai uitat!
    foarte frumos post-ul!

    ReplyDelete
  2. Ce zici de Matei Milo, Nicu Gane, Vasile Lovinescu, chiar si Nicolae Labis dar oare sunt toti interesati de asta ? Daca ar fi ar ridica fruntea si ar lua apararea orasului, nu ar spune "orasul asta de c***t" right ?

    ReplyDelete
  3. parca mi te aduc aminte in tren : falticeniul e mai tare ca radautiiiiiiiiii daaaa?:)))

    ReplyDelete
  4. Dar acum esti in Falticeniul meu;)) :*

    ReplyDelete
  5. Ah. . am uitat sa scriu de tales ? :)

    ReplyDelete
  6. spune si de olimpicii orasului...
    cum sunt alexandra elena corbu olimpica internationala la filosofie si constantin popa olimpic international la geografie
    pentru ca astfel de rezultate sunt important mai ales ca vin dintr'un oras asa mic (,) ca falticeni

    ReplyDelete
  7. Un oras Bucovinean plin de oameni veseli, dupa parerea mea :)

    ReplyDelete
  8. Nu stiu daca e chiar Bucovinean dar e plin de oameni veseli :))

    ReplyDelete
  9. mmm ... as avea de carcotit cate cv... fara sa doresc a fi rau... nu prea sunt de acord cu prezentarea obiectivelor.... nu are ce cauta un club de striptease langa Casa Memoriala a lui Sadoveanu, parerea mea :P

    ReplyDelete
  10. 1. Care Marius esti ?
    2. M-am referit la terasa de la Wiki unde erau seri folk vara asta unul din invitati fiind Emeric Imre.. . Nu mai este ce a fost Wiki oricum, esti ramas in urma cu noutatile.. .

    ReplyDelete
  11. foarte frumos anca...felicitarile mele...falticeniul este un oras atat de frumos...roxana

    ReplyDelete
  12. Vasile Nistor, Constantin Chiriac, Mihaela Pohoata, Ionut Atodiresei...

    ReplyDelete